fAngel Dobrev Biography
Биография | Снимки | Музика | Видео | Препратки | Контакт | Уроци
 


АВТОБИОГРАФИЧНИ ДАННИ

     Роден съм североизточно от София в красивото село Ямна, сгушено под високите върхове на Балкана. Детството ми премина под звуците на безброй сладкогласни птици, сред високи гори и красиви поляни, окичени с диви цветя.
Още като малък обичах да слушам предавания за народна музика, а след това повтарях с уста това, което бях чул,.
В детството ми направих и първите си опити за изработка на музикални инструменти от дърво под вещото ръководство на дядо ми, който ми помагаше и ме насърчаваше.
Моите родители рано забелязаха музикалните ми наклонности и когато им казах, че искам да се занимавам с музика, те ме подкрепиха. Голямата ми мечта бе да свиря на акордеон, но баща ми беше категоричен, че трябва да уча български народен инструмент. Избрах ГЪДУЛКАТА.
 


 

ТВОРЧЕСКИ ПЪТ

    

    Завършил съм средно музикално училище за фолклор в град Котел със специалност ГЪДУЛКА. В компанията на даровити деца от цялата страна и учители с голям опит, открих красотата и богатството на българския фолклор. Амбициозен, инициативен и деен по природа, на третата година от моето обучение създадох инструментална група в състав от типичните български народни инструменти - кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан. С нея участвах на всички празници на училището и в международния фолклорен фестивал в Стражнице - Чехия.
Висшето си образование завърших в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив със специалност български фолклор. Преподаватели, като видния хоров диригент Крикор Четинян, композиторите - Божидар Спасов, Николай Стойков, Милчо Василев и др., допринесоха за изграждането ми като музикант. По това време създадох и първите си аранжименти за народна музика.
От 1982 година до днес работя като артист-оркестрант в ОРКЕСТЪРА ЗА НАРОДНА МУЗИКА ПРИ БНР- уникален състав от традиционни народни инструменти за записи и изпълнение на автентична и аранжирана народна музика .
 


 

ИЗПЪЛНИТЕЛ

    

     ГЪДУЛКАТА е сред най-разпространените народни инструменти в България. Тя е струнен лъков инструмент с красив и задушевен тон. Използва се за съпровод на певци като солов инструмент и в състава на групи и оркестри.
Музиката, която се изпълнява на гъдулка в различните райони на България е стилово определена. Мое солово изпълнение, озаглавено sound.gif (1242 bytes) Гъдулката на дядо ми, показва традиционните мелодии за гъдулка от Северозападна България. То е включено в компакдиска ми „Гласовете на България”, продуциран от мен през 2002 г. и издаден от музикална къща „СТЕФКОС МЮЗИК”.
Типични за България са малките инстументални групи в състав КАВАЛ, ГАЙДА, ГЪДУЛКА, ТАМБУРА И ТЪПАН. Такъв е създаденият от мен през 1992 г. оркестър „ФОЛК” за изпълнение на автентичен фолклор. С него съм участвал в различни фолклорни събития в страната и международни фолклорни събития в чужбина.
Създател съм и на камерна формация „ЕТНОС” в състав: ГЪДУЛКА, КОНТРАБАС И ПЕРКУСИЯ. Репертоарът й съдържа мои авторски творби на народностна основа.
Като изпълнител на гъдулка участвам в джаз-проекти заедно с формация „ДЖАЗ ТРИО+Х” с ръководител Симеон Венков. Напоследък тенденцията за използване на традиционни народни инструменти в джаз-композиции разширява границите на жанра и създава нови форми за живот на родния фолклор. Авторската ми пиеса sound.gif (1242 bytes) Копаница в аранжимент на Симеон Венков е поместена в юбилейния компакдиск на големия саксофонист и джазмен Юлиян Янушев, продуциран от DS MUSIC-2001 г.
Интересът ми към „уърлд” музиката ме отведе в интернационална група от музиканти от Германия, България, Индия, Индонезия и Австралия. С нея участвах през 2001 г. в голям концертен тур в Германия, Австрия и Люксенбург.


 

КОМПОЗИТОР

 

   Освен като солист и оркестрант в Оркестъра за народна музика при БНР, работя и като аранжор и композитор на народна музика. Имам записани над 200 авторски пиеси във фонда на БНР. Като примери за слушане бих посочил едни от последните си творби:
Тракийска ръченица” – соло гъдулка, музика и аранжимент Ангел Добрев, съпровожда Оркестъра за народна музика при БНР.
Четворно хоро“ - музика и аранжимент Ангел Добрев , свири Оркестъра за народна музика на БНР.
Мои произведения звучат ежедневно в ефира на програмите „Хоризонт”, „Христо Ботев” и „Радио България”. Филми с моя музика са излъчвани по БНТ.
От 2006 г. съм член на Съюза на българските композитори.
  ПЕДАГОГ
 

     Считам педагодическата си работа за свое призвание и тази дейност осъществявам още от ученическите си години. Продължих да обучавам деца да свирят на гъдулка и при следването ми в Пловдив.
След идването ми в София започнах да преподавам в Националния дворец на децата. Там останах 20 години, след което направих собствена школа по гъдулка към читалище „Христо Ботев”, която ръководя и до днес.
Преподавам гъдулка и дирижирам студенския народен оркестър във Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет.
Участвам в международни фолклорни семинари на територията на България и в чужбина като преподавател по гъдулка и ръководител на оркестри за българска народна музика. Имам ученици от САЩ, Япония, Китай, Белгия, Швейцария, Германия, Норвегия и др.

  ЛЮТИЕР

     Корпусът на гъдулката се изработва от твърди дървестни видове – явор, черница и акация, а резонаторната дъска - от смърч или бяла мура. Има три основни струни, направени от метал, които се настройват в следния тонов ред: ла /първа октава/, ми /първа октава/ и ла /малка октава/. Допълнителните струни под основните са 11 и се настройват в хроматичен ред. Те не се докосват с пръстите при свирене, а резонират и така обогатяват тона.
Сам изработвам гъдулки. Допирът ми с дървото е Божествен миг на отмора и зареждане с положителна енергия. С моите гъдулки свирят учениците ми в България и чужбина: Даян Стрикланд от САЩ, Корнелия Вогел, Кристоф Чекала, Майкал Фридман и много други от Германия, Корнелия Арн от Швейцария, Пени Ауборн от Австралия, Хироши Сато, Сатоно Такасаки, Маико Таканохаши от Япония, Мони Овадия от Италия е др.
Освен гъдулки, от моята работилница можете да закупите всички български народни инструменти.
  ОРКЕСТЪР”ФОЛК”

    Оркестър „Фолк” е създаден през 1992 г. в София от професионално подготвени музиканти. В състава му влизат най-разпространените български традиционни инструменти: кавал - Александър Донев, гайда - Венцислав Андонов, гъдулка – Ангел Добрев и тамбура – Валентин Янков .
Основна задача на състава е да претворява и разпространява автентичната българска народна музика. Той има активна концертна дейност, както у нас, така и в чужбина. Репертоарът му включва фолклор от всички райони на България.
Някой от значителните участия на оркестър „Фолк” са:
1992 г. - тримесечно турне в Европа с хор „Мистерия на българските гласове” с диригент Иван Топалов /в Германия, Швейцария, Финландия, Норвегия и Италия/.

1992 г. - с танцов ансамбъл ”Зорница” в Белград /Сърбия/.

1994 г. - с танцов ансамбъл „Зорница” в Белгия и Холандия.

1997 г. – с танцов ансамбъл”Зорница” участие в международен фестивал в гр. Дижон /Франция /. Първа награда „Златното колие”.

1997 - 2001 г. – участие в концерти и педагогическа дейност в международния семинар „Балканфолк”.